Verslag van een camperreis door West-Amerika

Afwisseling tijdens een vakantie is altijd prettig. Een rondreis met een motorhome langs de bekende nationale Amerikaanse parken staat garant voor veel verschillend natuurschoon en boeiende steden. Beren, rotsen, attractieparken, woestijn, enorme bossen, meren, gokken. Je komt het allemaal tegen.

In twee weken Amerika zien. Natuurlijk kan dat niet. Maar met flink doorrijden kun je je aardig laten imponeren door de enorme afwisseling van landschap en stad. We starten in Los Angeles, een stad die ons weinig weet te boeien. Behalve dan natuurlijk de geweldige pretparken. Via reisbureau Arvy huurden we onze motorhome. Een heerlijk huisje met douche, toilet, kookgelegenheid en tweepersoonsbed. We willen zo snel mogelijk de stad uit. Onderweg overnachten we bij een mooi merencomplex, zoals we die wel vaker zullen tegenkomen.

el monte verslag

Reuzenbomen, beren, levendige ‘dode vallei’

Ons doel is zoveel mogelijk nationale parken zien. De eerste is Sequoia, waar we overnachten op een idyllische camping waar we hopen een beer tegen het lijf te lopen. Niet dus. Wel zien we de gigantische bomen die verbazingwekkend genoeg op enorme hoogtes blijken te groeien. Langs de doorgaande weg zien we nog meer van dergelijke reuzen. Leuker is het om het wandelpad door het enorme woud te volgen zodat je meer het idee krijgt dat je ze zelf ontdekt.

Na een stop bij Lake Isabella kunnen we dankzij een bergweg de bijna ontoegankelijke Death Valley NP binnenrijden. In de zomer is het hier zo heet dat alleen Europeanen zich hier wagen voor zeer korte stops. Langer kan niet, want dan verbranden je voeten. Vooral het voorjaar is geschikt, want dan ontdek je dat de naam dode vallei bepaald niet correct is. Er groeien en leven bloeiende planten, vele vogelsoorten en wel veertig zoogdieren. De route leidt langs de attracties, zoals het laagste punt  van Amerika, een piepklein plasje, de boraxvallei en de Devil’s Golf Course, een leuke benaming voor gekristalliseerde zoutvelden. Scotty’s Palace slaan we over vanwege de lange wachttijden.

Las Vegas

Alleen de ligging van de stad is al geweldig. De woestijnweg leidt regelrecht naar een sprookje. Langs de beroemde Strip toont het ene gebouw nog spectaculairder dan het andere. De hele wereld glijdt aan je voorbij met een Eiffeltoren, Venetië, de skyline van New York, de zwarte piramide van Luxor met een sfinx, Ceasar’s Palace, de Sahara. En ga zo maar door. Binnen blijken het gigantische speelparadijzen te zijn, vooral gevuld met gokmachine’s. Las Vegas is echter veel meer dan alleen gokken. Iedereen kan zich hier vermaken. ’s Avonds bieden sommige casino’s allerlei entertainment, zoals een piratenshow of een vulkaan die uitbarst. Natuurlijk heb je ook de keuze uit ontzettend veel shows. Ook aan kinderen is gedacht met rollercoasters en een wet’n wild park. Trouwen kun je op diverse manieren. Het meest frappante vonden wij de drive thru wedding chapel. Lekker makkelijk als je de auto niet uit hoeft. Dat het gokken ook een keerzijde heeft, is duidelijk. In de buitenwijken worden de auto’s, sieraden, trouwringen, etc, verkocht van de minder gefortuneerden die compleet berooid deze sprookjesplaats moesten verlaten.

Rotspracht

Tijdens het beroemde rondje komen we het ene na het andere nationale park tegen waarbij de rotsen de belangrijkste bezienswaardigheid zijn. In Zion rijd je over prachtige bergweggen langs woeste, zeer mooie, roodgekleurde  rotswanden. Vooral bij ochtend- en avondlicht zie je prachtige taferelen. Vanaf het hoogste punt in Bryce NP is het een ongelooflijk mooi plaatje als je de enorme rode rotsen als kathedralen of gigantische stalactieten hoog de lucht in zien steken. Grand Canyon is niet voor niets het beroemdste park. Ook in het echt is de enorme vallei zeer indrukwekkend. Van bovenaf heb je geen idee dat het smalste punt al 1,6 km breed is. De klim naar beneden is flink pittig, dus je moet vroeg van pad gaan. Door de Imax-film krijgen we nog een beter beeld van het natuurschoon. Als je de zeer wilde Coloradorivier in actie ziet, dan kun je je een beetje voorstellen hoe de canyon in de loop der tijd is ontstaan.

We bezoeken nog de overblijfselen van enkele historische indianendorpen en het cowboydorp Rawhide in Phoenix voordat we weer terug moeten naar Los Angelos. We hebben in ieder geval genoeg gezien om zeker te weten dat we terug moeten komen.

Sarah Vermoolen