Weer en klimaat

Door de enorme oppervlakte van het land kent Argentinië verschillende klimaatzones. In het noordoosten van Argentinië geldt een subtropisch klimaat, terwijl het zuiden vrijwel aan het poolgebied grenst, met de bijbehorende lage temperaturen.

Beste reistijd

De meest geschikte reistijd loopt van oktober tot en met maart, de Argentijnse zomer. In januari is het op zijn warmst en juli is de koudste maand.

De noordelijke regio's hebben een subtropisch klimaat (temperaturen rond 25-30°C.) met relatief de meeste regenval. Buenos Aires kent in de lenteperiode (oktober en november) eveneens aangename temperaturen van 20-25°C. Naarmate je zuidelijker komt, daalt de temperatuur.

In de regio rond Península Valdès bereikt het kwik in hun lente nog 15-20°C. In Calafate, het Nationaal Park Torres del Paine en Vuurland is het alweer zo'n 5°C. kouder.

Met name in het zuidelijke deel van Patagonië is het weer behoorlijk wisselvallig en onvoorspelbaar. Zo kun je 's ochtends vertrekken met een lekker zonnetje en terugkomen in dikke mist of een zware regenbui en krachtige windstoten. In het park Torres del Paine en Ushuaia is het weer zeer wisselvallig en kunnen de temperaturen zelfs dalen tot rond het vriespunt.

kaartje Argentinië en Chili

Buenos Aires en omgeving

De noordoostelijke regio rond Buenos Aires is warm en vochtig. De temperaturen in de winter (juni t/m september) komen nauwelijks beneden de 10 graden Celsius, terwijl het in de zomerperiode gemakkelijk 35 graden kan worden. In de zomer is de luchtvochtigheid hoog. Regenbuien kunnen het hele jaar door vallen.

De Pampa

De Pampa in Centraal-Argentinië kent een steppeklimaat. Hier zijn de zomers heet en in de wintermaand juli is het op deze laagvlakte fris. Daar het gebied vlak is, kan het er hard waaien.

Salta en omgeving

In het noordwesten van Argentinië, met Salta als belangrijkste stad, is het het hele jaar aangenaam verblijven met een lenteklimaat. Gedurende de zomermaanden valt er veel regen.
In de bergen heerst een hooggebergteklimaat met eeuwige sneeuw op de toppen en aangename temperaturen in de dalen.

Ushuaia en omgeving

Zelfs in de zomermaanden komt de temperatuur hier zelden boven de 15°C. Het weer is wisselvallig en regen kan iedere dag vallen.