Informatie over Canada

Canada heeft een grootse en afwisselende natuur. De noordelijke delen van het land zijn nauwelijks bewoond omdat het er in de winter wel erg koud wordt. Het land kent in het centrale deel uitgestrekte prairies waar voornamelijk landbouw wordt bedreven. De indrukwekkende Rocky Mountains zijn van een onweerstaanbare schoonheid en toeristisch zeer aantrekkelijk. Ook het oosten van Canada is aantrekkelijk door de afwisseling van leuke steden en natuur (bossen en oceaan). De afstanden zijn in Canada enorm en tijdens een trip van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan leg je zomaar 6000 km af.

Info Canada

Autohuur/Camperhuur

Het is voordelig om vóór vertrek in Nederland een auto of camper/motorhome te huren, bv. als onderdeel van een fly-drivearrangement. Met een in de VS gehuurde auto of camper kunt u Canada binnenkomen mits u beschikt over een verklaring van de verhuurder. Een Nederlands B-rijbewijs dat minstens 1 jaar oud is, is geldig in Canada, mits de eigenaar tenminste 21 jaar oud is (soms 25). Ook een internationaal rijbewijs is geldig, maar alleen samen met een nationaal rijbewijs. Alle verhuurbedrijven eisen een creditcard als borg. In veel gevallen kunt u een mobiele telefoon huren om indien nodig hulp in te roepen. Rijden onder invloed is verboden evenals geopende drank in de auto hebben. Campers zijn uitgerust met stuur- en rembekrachtiging en automatische versnelling. Ook voor het rijden met een camper/motorhome volstaat het normale rijbewijs voor de B/E-categorie voertuigen.

Beren

In de Canadese natuur loopt u de kans een beer tegen te komen, hoewel die kans klein is. Als voorzorgsmaatregel geldt: laat geen eten of afval achter bij tent, auto of camper, gebruik geen geurtjes en maak geluid als u wandelt. Mocht u met een beer worden geconfronteerd, schreeuw niet en ren niet weg, klim niet in een boom (dat kan de beer beter!), blijf rustig, praat met lage stem en probeer de beer af te leiden. Informeer vóór u aan een natuurwandeling begint bij het parkbeheer wat de regels zijn.

Douaneformaliteiten

Inwoners van de EU-landen hebben genoeg aan een paspoort dat bij uitreis nog minstens 6 maanden geldig is. De douane kan u vragen uw retourticket te tonen en/of aan te tonen dat u over voldoende middelen voor uw terugreis beschikt.

Elektriciteit

De netspanning in Canada is 110 volt/60 hz. Let op of uw elektrische apparaten kunnen worden omgeschakeld van 220 op 110 volt. Europese stekkers passen niet in Canadese stopcontacten; neem daarom een universele adapter mee.

E-mail en internet

E-mailen kunt u in internetcafés die ruim vertegenwoordigd zijn. Internetten kan ook in de meeste hotels.

Eten en drinken

Canada kent veel typische streekgerechten, van Franse taarten en pasteitjes in Québec tot zalmschotels in British Columbia. Vanwege het multiculturele karakter van het land kunt u, met name in grotere plaatsen, tal van etnische keukens uitproberen. Canada heeft twee belangrijke wijnproducerende gebieden: de Okanagan Valley in British Columbia en de streek langs het Niagara-schiereiland in Zuid-Ontario. De bekendste biermerken zijn Labatt Blue en Molson Canadian.

Fooien

De lonen zijn betrekkelijk laag en personeel is vaak op fooien aangewezen. In restaurants en bars is de rekening exclusief bedieningsgeld. Een fooi van 15% bovenop het eindbedrag is gebruikelijk. 

Geldzaken

De munteenheid in Canada is de Canadese dollar, die is onderverdeeld in 100 dollarcent. De waarde is onderhevig aan koersschommelingen. De Canadese dollar is ongeveer € 0,74 waard. Voor de juiste dagkoers kunt u de website http://www.travelex.com raadplegen. U kunt geld wisselen bij banken, in de grote hotels, op luchthavens en in treinstations. U kunt met uw pinpas terecht bij geldautomaten (ATM’s) in heel Canada. Travellers’ cheques in Canadese dollars worden in de meeste warenhuizen, hotels, winkels, tankstations en restaurants geaccepteerd. Het is een veilig betaalmiddel omdat ze bij verlies of diefstal snel kunnen worden vervangen. Met een creditcard van VISA, MasterCard, Diners Club of American Express kunt u vrijwel overal terecht. Voor het huren van een auto, camper of motor hebt u een creditcard nodig. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Gezondheid

Wees voorzichtig met het drinken van kraanwater op campings. In afgelegen gebieden moet u water minstens 10 minuten koken ter bestrijding van parasieten. In bosrijke gebieden komt de ziekte van Lyme, veroorzaakt door teken, veelvuldig voor. Bescherm de huid voldoende en controleer uw lichaam op teken. Wees ook voorzichtig met giftig klimop dat vooral in Zuid-Ontario en Québec voorkomt. In het noorden kunt u vooral tussen april en oktober veel last ondervinden van insecten, vliegen en muggen.

Grootte

Canada is het op één na grootste land van de wereld. Canada heeft een oppervlakte van 9.984.670 km2. Ter vergelijking, Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km2, dus Canada is zo’n 240 keer groter dan Nederland. Dit betekent niet alleen dat de afstanden in Canada enorm zijn, maar ook dat Canada heel verschillend is.

Infrastructuur

Canada heeft over het algemeen een zeer goede infrastructuur. Er wordt hard gewerkt om deze piekfijn te houden. Echter kunt u in het noorden van Canada iets slechtere wegen aantreffen in verband met de extreme temperaturen, waardoor deze gebieden voornamelijk in de winter slechter begaanbaar kunnen zijn. 

Kamperen

In Canada zijn veel campings en meestal op de mooiste locaties, midden in de natuur of vlakbij een grote stad. Het is eenvoudig om vanaf de camping de omgeving te verkennen. De Canadese campings worden goed onderhouden. De commerciële campings bieden meestal meer voorzieningen (elektriciteit, riool, wasserette, internet etc.) terwijl de door de overheid aangelegde campings meer natuur bieden (onovertroffen natuur, hout voor een kampvuur, mooie plaatsen) en minder luxe.
De commerciële campings bieden vaak voorzieningen voor campers en motorhomes, zoals aansluitpunten voor water, elektriciteit en het riool. 

Kleding

Informeel en luchtig tijdens de zomermaanden. Voor een actieve vakantie in de buitenlucht dient u warme, waterafstotende kleding mee te nemen. Ook is het verstandig insectenwerende middelen bij u te hebben. Voor buitenluchtactiviteiten in de wintermaanden hebt u zeer warme kleding nodig.

Korting

Personen ouder dan 65 jaar kunnen op vertoon van hun paspoort op veel plaatsen korting krijgen. Daarnaast geldt er veelal kinderkorting op onder andere treinkaartjes, toegangskaarten, etc.

Maten en gewichten

Hoewel Canada officieel het metrieke stelsel hanteert, gebruiken veel Canadezen nog het oude Standard Imperial-systeem voor lengte, gewicht en volume. Dit kan verwarring veroorzaken. Als u twijfelt, informeer dan bij degene met wie u te maken hebt welk systeem hij gebruikt. De temperatuur wordt in heel Canada in graden Celsius aangegeven. Afstanden worden aangegeven in kilometers.

Openingstijden

 Over het algemeen zijn winkels en kantoren geopend van 09.00 tot 17.30 uur. De meeste winkels zijn ook op zaterdag geopend en in sommige provincies ook op zondag. Doorgaans blijven de winkels op donderdag en vrijdag tot 21.00 uur open, soms ook op andere dagen. Winkelcentra sluiten hun deuren meestal om 21.00 uur.

Parken

Canada kent diverse nationale en provinciale parken. Voor de toegang tot nationale parken moet entree worden betaald, de provinciale parken zijn gratis. Als u meer dan één park bezoekt is een “National Parks of Canada”-pas voordelig ( circa    CAN$ 77,--). De parken hebben een bezoekerscentrum waar gratis kaarten en allerlei informatie wordt verstrekt. Ook worden er films over het park vertoond en exposities gehouden. In de provinciale parken zijn activiteiten toegestaan die in de nationale parken verboden zijn zoals het rijden op motorbikes, sneeuwscooters e.d. Kijk voor meer informatie en het bestellen van passen op www.parcscanada.gc.ca

dear

Paspoort

Voor Canada hebt u een paspoort nodig dat geldig is tot na uw verblijf in Canada. Een visum is nodig als u van plan bent langer dan 6 maanden in het land te verblijven. Kinderen onder de zestien jaar kunnen op hun ouders paspoort meereizen.

Politie

In heel Canada is de RCMP (Royal Canadian Mounted Police) actief, behalve in de regio’s Ontario en Québec die over eigen politie beschikt. Politieagenten staan bekend om hun behulpzaamheid.

Post

Postkantoren, herkenbaar aan het opschrift “Canada Post”, bevinden zich vaak in winkels, warenhuizen en treinstations. Ze zijn doorgaans geopend op werkdagen tussen 8.30 en 17.30 uur en soms ook op zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur. Voor postzegels kunt u ook terecht bij kiosken, postzegelautomaten e.d.

Provincies & territoria

Canada is onderverdeeld in tien provincies: Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Islands, Quebec en Saskatchewan en drie territoria: North West Territories, Nunavut en Yukon Territory.

Reistijden

Het mooiste weer treft u in de maanden juli en augustus, maar dan is het ook het drukst. In de berggebieden is het ook druk in het skiseizoen (december tot maart). Het hoge noorden is alleen in juli en augustus aangenaam als de grond ontdooit en de temperaturen boven nul uitkomen. Zuidoost-Canada is goed te bereizen in de zomer, maar het mooist in het voorjaar en in de herfst als de kleuren veranderen. Newfoundland en Labrador kennen extreme temperaturen, in Ontario en Québec is het ’s zomers vochtig en heet, ’s winters koud met veel sneeuw. Heel wat bezienswaardigheden, attractieparken e.d. zijn geopend tussen half mei (Victoria Day) en begin september (Labor Day).

Reisverzekering

Wanneer u Canada betreedt, dient u te beschikken over een reisverzekering die ziektekosten, annulering en onderbreking van de reis verzekert evenals diefstal en verlies van waardevolle spullen.

Roken

Roken is over het algemeen niet toegestaan in winkelcentra en openbare gebouwen. Als u in een restaurant wilt roken, dient u een tafel in de rokersafdeling te reserveren. In bussen, treinen en treinstations is roken verboden, echter op sommige treinstations is roken toegestaan in nader aangegeven rokerszones.

Sales Tax

De hoogte van de Canadese Goods and Service Tax (GST), vergelijkbaar met onze BTW, verschilt per provincie. In de meeste gevallen wordt 5% tot 13% tax geheven bovenop het te betalen bedrag. Dit geldt ook voor hotels en restaurants, maar niet voor de eerste levensbehoeften. Bezoekers uit het buitenland kunnen in sommige provincies en onder bepaalde voorwaarden de sales tax gerestitueerd krijgen. Declaratieformulieren zijn verkrijgbaar op luchthavens, in winkels en hotels en bij Canadese ambassades.

Sport

Canadezen zijn uitermate sportief. De populairste sport is ijshockey, gevolgd door honkbal, basketbal en Canadian football, vergelijkbaar met American football. Een wedstrijd bijwonen is een heel aparte ervaring.

Sterke drank en wijn

De verkoop van sterke drank en wijn is aan regels gebonden; over het algemeen kunt u er alleen voor terecht in speciale winkels die tot 19.00 uur geopend zijn. Dit kan per provincie verschillen. De minimumleeftijd waarop alcoholhoudende drank mag worden gekocht varieert per provincie van 18 tot 21 jaar. Alleen in restaurants met vergunning (licensed) worden alcoholhoudende dranken geschonken.

Talen

Engels en Frans zijn de officiële talen. Frans wordt voornamelijk in de provincie Québec gesproken evenals in New Brunswick en delen van Noord- en Oost-Ontario incl. de hoofdstad Ottawa. In de noordelijk Canadese staten worden ook veelal inheemse talen gesproken.

Telefoon

Er zijn overal telefooncellen. Lokale gesprekken kosten 25c. Voor gesprekken buiten het netnummergebied en voor langeafstandsgesprekken moet u eerst een 1 intoetsen, dan het netnummer en het 7-cijferige abonneenummer. Voor hulp draait u een 0 voor de operator. Voor bellen naar Nederland draait u 011, vervolgens 31 gevolgd door het netnummer zonder 0 en het abonneenummer. In steeds meer cellen kunt u ook terecht met creditcards en telefoonkaarten. Telefoonkaarten koopt u o.a. bij toeristenbureaus. U kunt op reis een mobiele telefoon huren of uw eigen mobiele telefoon, mits met tri-band, afstemmen op het lokale netwerk.

Toegangsprijzen

Voor musea, nationale parken en bezienswaardigheden moet u doorgaans toegang betalen. Sommige musea zijn op bepaalde dagen of avonden gratis toegankelijk. Veel musea zijn op maandag of dinsdag gesloten.

Toeristenbureaus

Overal in Canada vindt u toeristenbureaus waar u terecht kunt voor informatie over accommodaties, sport, buitenactiviteiten, folders, brochures, kaarten e.d. In kleinere plaatsen zijn ze vaak alleen in het hoogseizoen geopend. Op luchthavens en stations vindt u informatiekiosken en in de nationale en provinciale parken ontbreekt zelden een bezoekerscentrum.

Verlies of diefstal

Ga bij verlies of diefstal direct naar de politie en laat een proces-verbaal opmaken voor uw verzekering. Verlies van een creditcard geeft u onmiddellijk door aan uw creditcardmaatschappij. Bij verlies van paspoort neemt u contact op met ambassade of consulaat. Het is aan te bevelen kopieën van paspoort, rijbewijs, uittreksel uit het geboorteregister en pasfoto’s bij u te hebben.

Weer en klimaat

Vanwege de reusachtige omvang van het land zijn er grote klimaatsverschillen tussen de diverse regio’s. Het zuidelijkste punt van Canada – Point Pelee in Ontario – ligt op dezelfde breedtegraad als het noorden van de Amerikaanse staat Californië. Daar staat tegenover dat het Canadese hoge noorden tot ver in het Arctisch gebied reikt. Aan de kust en bij de grote meren zijn de winters zachter en de zomers koeler dan in het binnenland. In veel gebieden kan het ’s winters bitter koud zijn. In British Columbia zijn de zomers en winters zacht; in herfst en winter valt er vaak veel regen. In de Rocky Mountains en de op de prairies zijn de zomers mooi maar kort, de winters lang en koud. Québec en Ontario hebben lange, zachte lentes, maar hete zomers. Dat geldt ook voor Atlantisch Canada, maar daar is het weer doorgaans zeer onvoorspelbaar.